Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

Onderhoud afvoergoten

Onderhoud afvoergoten kuisgemak.jpg

Handige onderhoudstips die de levensduur van jouw gootlijn verzekeren.

Gebruik van detergenten

Eén van de basisfuncties van een afvoergoot ligt in het efficiënt en makkelijk afvoeren van kuiswater.
Ze komen dus regelmatig in aanraking met de meest agressieve detergenten. En hier schuilt een gevaar. Een naspoeling met water is noodzakelijk bij schoonmaakkarweitjes, daar men detergenten beter niet laat opdrogen op metalen, coatings of andere ondergronden. Een gegalvaniseerde rooster- of sleufgoot kan aangetast worden en op termijn gaan roesten, ook al garandeert ACO de hoogste kwaliteitseisen inzake galvanisatie. Aluminium is nog veel gevoeliger voor agressieve producten en is daarom zelfs niet opgenomen in de Europese Norm EN 1433, die de materialen voor de productie van afvoergoten vastlegt. Het veel duurdere inox biedt de meest duurzame garanties, hand in hand met het chemisch resistente polyesterbeton. Vanuit ons kwaliteitsstreven als marktleider promoot ACO het gebruik van deze materialen. Euroline Discreet Inox zien we voortaan dan ook als dé standaard sleufgoot voor tuin, terras en oprit. Een inox opzetstuk als standaard, dat is ongezien in de markt! Het tevens modern en trendy materiaal houden we voor jou betaalbaar dankzij uitgekiende productieprocessen.

Je kan deze goot, inox roosters ook natuurlijk, zelfs als overloop van een buitenzwembad aanleggen. De sleuf en de onderbouw zullen niet aangetast worden door chloorhoudende dampen en vloeistoffen. Dient de goot voor de opvang van kuiswater, dan blijven we toch het belang van de naspoeling accentueren. Weer sowieso het gebruik van puur bleekwater, inox houdt er niet van en de meeste verhardingen gaan er hun frisheid door verliezen.
Voor terrasreiniging adviseert ACO zelfs het hergebruik van regenwater zonder toevoeging van kuisproducten. Beperk het gebruik van detergenten tot éénmaal per jaar of doe het alleen als er serieuze vlekken optreden.
En beter nog ... Opteer desgevallend voor biologisch afbreekbare producten, want we denken natuurlijk aan het milieu. Goten in het vloeroppervlak buiten sluit je sowieso best op de riolering aan, niet op de waterput voor hergebruik. Olie van de wagen, detergenten en andere stoffen kunnen het water sterk vervuilen.

Bij plaatsing al voorkomen dat roosters en sleuven vies worden

Aan plaatsers vragen we om restanten van voegmortels meteen van roosters en sleuven te verwijderen. Opgedroogde mortelresten mogen zeker niet met een schuurborstel of een scherp voorwerp verwijderd worden. De weinig esthetische krassen zijn dan nog het minste, bij gegalvaniseerde roosters of sleuven kan een stevige verwijdering van de deklaag roestvorming in de hand werken. Mechanisch ingekorte elementen moeten op het snijvlak even naverzinkt worden. Zo biedt verzinkt staal duurzame garanties. Bij roosters of opzetstukken uit inox is dit niet nodig. Al vragen we steeds een nieuwe metaalschijf te gebruiken, zo wordt voorkomen dat ‘oude’ metaalresten zich vasthechten en gaan oxideren op het metaal van de roosters of de opzetstukken.

TIP! Sleufgoot en kleefband

Kleef de bovenzijde van de sleuf af met een kleefband. Zo wordt voorkomen dat stabilisé en voegmortel in de goot vallen. Verwijder de kleefband na uitharding van de voegen.
Kies wel voor een niet te straffe en snel verwijderbare kleefband, het is enkel maar voor gebruik tijdens de plaatsing.

Roosters wegnemen voor onderhoud

Een gootlijn helpt je de buitenverharding te onderhouden in stijl. Logischerwijze vragen de goten zelf weinig onderhoud, aan de gladde wanden blijft immers weinig of geen vuil hangen. Bij een schoonmaak van het terras of de oprit raden we je aan de roosters éénmaal per jaar even weg te nemen en de goten mee uit te spoelen. Als je bomen in de buurt hebt, doe je dit het best na het vallen van de meeste bladeren. Net als bij de meeste ACO goottypes liggen de Euroline roosters rechtstreeks op de gootelementen geklemd, zo gaan ze niet rammelen of liggen ze niet los voor grijpgrage kinderhandjes.
Met de apart te bestellen roosterhaken (art. nr. CR001) (a), of met haken die je thuis hebt liggen, zijn ze makkelijk uitneembaar. We tonen het je even. Je hebt een rooster met een lengte van 1 meter voor je liggen. Richt je dan op beide uiteinden en kom met beide haken in de handen zo’n 25 cm meer naar binnen, waar je aldus links en rechts een haak door een sleufopening van het rooster steekt. Ter hoogte van die punten ligt het rooster geklemd. Klem de haken onder het rooster en doe dit met beide haken tegen één gootwand aan. Neem je de roosterbreedte in aanschouw, positioneer de haken dan absoluut niet centraal! Trek het rooster er vervolgens met beide haken rustig uit. Herhaal deze stap, rooster per rooster. De roosters zijn nadien makkelijk terug te plaatsen.

En hoe wordt een sleufgoot binnenin onderhouden?

Sleufgoten zijn minder toegankelijk dan roostergoten, maar daarom niet minder onderhoudsvriendelijk. ACO biedt bij Euroline Discreet en Homeline handige toegangsluiken aan. De richtlijn is dat er minstens één toegangsluik moet geplaatst worden, het liefst waar zich de aansluiting van de goot op de ondergrondse rioleringsbuis bevindt. Vanaf 6 meter sleufgoot raden we twee elementen aan, aldus één aan het begin en één aan het uiteinde van de gootlijn. Het deksel van het toegangsluik, als volle afdekking of betegeld in gebruik, is snel uitneembaar dankzij de roosterhaakjes (optioneel, art. nr. CR002). Steek vervolgens éénmaal per jaar de tuinslang even in de gootlijn, zo worden vuildeeltjes snel verwijderd. Bij Homeline bestaat er nog een inspectieluik. Dit is een soort betegelbaar deksel van ongeveer 50 cm breed dat vaak voorgeschreven wordt als de aansluiting op de riolering via een zandvanger verloopt. Zo kan het vuilvangemmertje, dat bladeren en vuildeeltjes opvangt, er snel even uitgenomen worden voor reiniging. Simpel toch?

Materiaalkeuze op maat van de toepassing

We geven je graag nog enkele tips bij het kiezen van een rooster. Een kenmerk van gietijzer is bijvoorbeeld dat het gaat oxideren. De bovenlaag krijgt, zoals men in de volksmond zegt, een kleine roestlaag. Bij frequente passage van wagens zal deze bovenlaag evenwel mooi ‘gepolierd’ worden. Kies aldus nooit een gietijzeren rooster voor de zwarte kleur. Binnen ACO Garden vinden we gietijzer terug bij roosters met een belastingsklasse B 125 kN of C 250 kN, het is eerder een functioneel materiaal voor gebruik in verhardingen waar regelmatig bestelwagens circuleren. In industriële toepassingen is een rooster uit gietijzer ook de standaard. Multidrain D 400 kN is daar al een voorloper van. Alles is natuurlijk subjectief ... kies je voor een rustieke verharding in de tuin, dan kan gietijzer natuurlijk mooi zijn. Of je kan de nieuwste hype volgen en kiezen voor de gepoederlakte gietijzeren variant, mooi in harmonie met de verharding en/of het buitenschrijnwerk. Het poederlakken verloopt volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

En tot slot ... daar we in België toch een grote kustlijn hebben ... willen we je nog meegeven dat inox het meest resistente materiaal is voor bijtende zeelucht.

Met deze tips willen we je op weg zetten naar een duurzame systeemkeuze op maat van jouw bouwproject. Daarom legt ACO zo’n breed productgamma voor. Graag adviseren we je bij jouw keuze, samen met kwaliteit is service ons uitgangspunt.

(a) Bestel bij het Euroline inox lengtestaafrooster met fijne roosteropeningen uitzonderlijk de set CR002 in plaats van CR001.

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?