Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

Inbouw sleufgoten

Plaatsing sleufgoten voor tuin, terras en oprit in beeld. Geïllustreerd met de Homeline sleufgoten.

De zomer staat voor de deur en stilaan kan je opnieuw van tuin en terras gaan genieten. Dankzij het ACO Garden Homeline afwateringssysteem kan dat zonder vervelende schoonmaakkarweitjes. Water opdweilen, terugvloeiend kuiswater uit het aangrenzende bloemenperk of verwelkte bloemen door detergenten behoren definitief tot het verleden, want het afwateringssysteem vangt kuis- en hemelwater perfect op. Dat je het discreet in het nieuwe of bestaande terras kan inwerken, is mooi meegenomen.

Multifunctioneel

Voor dit grote terras en deze oprit werd beslist om drie afwateringslijnen aan te leggen. Eén op de grens tussen het terras en de tuin, één dwars door het terras en - aangezien deze afwateringsgootjes ook bestand zijn
tegen stapvoets overrijdende personen-wagens - één voor de garagepoort.

Onderhoudsvriendelijk dankzij toebehoren

Een toegang tot het ingebouwde afwateringssysteem is handig, zeker waar bomen staan. Daarom kan je in het begin en/of op het einde van een gootlijn een toegangsluik plaatsen. Zeker boven de verticale afvoerbuis is het interessant zo’n toegangsluik te plaatsen. 

Een geurafsluiter/bladvanger plaats je met de buitenste ring op de verticale afvoerbuis. Plaats daarop het gootelement met de verwijderde knock-out/voorvorming en breng de geurafsluiter in. 

Een inspectieluik is een alternatief voor een toegangsluik. In het uitneembare deksel kan je op maat geslepen tegels of klinkers leggen. Vaak wordt het in combinatie met een zandvanger gebruikt.

  1. Gootelementen

De standaard gootelementen van dit afwateringssysteem zijn 15 cm hoog, maar als je - zoals hier - een nieuw terras wil aanleggen bovenop een eerder gegoten betonplaat, moet je kiezen voor gootelementen met een beperkte inbouwhoogte (hier: 5,7 cm). Ook dat is nog hoog genoeg om het water vlot te kunnen afvoeren. Het gladde oppervlak van het polyesterbeton, waaruit de gootelementen gemaakt zijn, zorgt voor een hoge stroomsnelheid, zodat er zeker geen vuildeeltjes aan de wanden blijven kleven. Toch moet je altijd de beschikbare inbouwhoogte in het achterhoofd houden.
Vergeet niet dat er nog een opzetstuk op de gootelementen komt! De elementen zijn 1 meter lang en sluiten dankzij een tand- en groefverbinding makkelijk op elkaar aan. Zo liggen ze ook gegarandeerd in een rechte lijn. Het best plaats je de goten over de gewenste lengte in gestabiliseerd zand. Terrastegels kan je dan daarboven in een laag mortel leggen.

  1. Gootelementen op maat

De gootelementen zijn vrij licht en dus makkelijk hanteerbaar. Het vorstbestendige en chemisch resistente polyesterbeton is bovendien eenvoudig te bewerken. Zo zal je op het einde van een afwateringslijn onvermijdelijk een gootelement op de juiste lengte moeten afkorten. Dat doe je het best met een diamantschijf op jouw haakse slijper gemonteerd.

  1. Aansluiten afvoerleidingen

Op het einde van elke lijn afwateringsgootjes zit al een verticale afvoerbuis (ø 110 mm) klaar. In het laatste gootelement verwijder je de voorgevormde knock-out in de bodem en pas je die boven de afvoerbuis. Ook elementen met knock-outs in de zijwanden zijn verkrijgbaar voor hoek-, T- of kruisverbindingen. In deze lage gootjes is geen voorvorming voorzien, maar in dat geval kan je met jouw haakse slijper zelf een uitsparing in de bodem van het gootelement maken.

  1. Eindplaatjes

 

Per rechte lijn gootelementen die je legt, sluit je het begin en het einde af met een eindplaatje. Zet dat stevig vast met een beetje mortel. Indien je een horizontale afvoer zou willen, kan je hier een eindplaatje met ingegoten uitloop voorzien.

  1. Opzetstukken

Eens de goten allemaal op hun plaats liggen, kan je er de opzetstukken op aanbrengen. Die zijn zo gevormd dat ze perfect op de gootelementen passen. Je kan de opzetstukken op elkaar uitlijnen met de speciale clipsen en met de waterpas controleer je of ze egaal liggen.

  1. Sleuf centraal

Als er een verharding langs beide kanten van het afwateringssysteem komt (bv. bij een afvoergoot midden in het terras), dan kan je bij Homeline kiezen voor een centrisch opzetstuk. De sleuf bevindt zich dan in het midden. De tegels sluiten langs beide kanten mooi op het systeem aan, wat ervoor zorgt dat alles stevig ingebouwd zit. De vrije inbouwhoogte van het opzetstuk met centrale sleuf bedraagt 8 cm.

  1. Sleuf aan de zijkant

Bij de excentrische opzetstukken staat de sleuf langs de zijkant. Aan de garage komt dit goed van pas, aangezien de sleuf daar moet aansluiten op de dorpel van de eerder gebouwde garage. Op dezelfde manier kan je de afvoergoten perfect tegen glasgevels, muren en terrasranden leggen. Het excentrische opzetstuk valt zodoende ook perfect te plaatsen tegen een bestaand terras. Langs de kant van de tuin moet je dan juist nog een extra tegel of afboording voorzien.

Excentrische opzetstukken plaats je verder op exact dezelfde manier als de stukken met de sleuf centraal. Op het opzetstuk mag je de stabilisé overal gelijk doortrekken, zodat je de terrastegels daarbovenop in een mortelbed kan leggen.

Het excentrische opzetstuk laat een inbouwhoogte van 6,8 cm toe, zodat je het bestratingstype voor jouw terras nog vrij kan kiezen. Hier bestaat het terras uit natuursteentegels van 5 cm dik. Let er wel op dat die aan de oppervlakte een halve cm hoger komen te liggen dan de bovenzijde van de sleuf. Anders kan het water onmogelijk in de sleuf lopen en ontstaat er toch plasvorming op jouw terras.

Net als de gootelementen kunnen de opzetstukken probleemloos op maat ingekort worden met de haakse slijper. Doe dit met een nieuwe metaalschijf, zo wordt voorkomen dat ‘oude’ metaalresten zich vasthechten en gaan oxideren op het metaal van de opzetstukken.

Bij verzinkte opzetstukken dient het snijvlak nog even koud naverzinkt te worden, de inox versie vraagt geen verdere behandeling.  

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?