Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

Euroline technisch doorgelicht

Nieuws euroline technisch.jpg

De ACO groep bepaalt met Euroline dé maatstaf inzake afwatering rondom het huis. Euroline werd conform de norm EN 1433 en met aandacht voor 6 topics ontwikkeld: hydraulische capaciteit, vloeistofdichtheid, stabiliteit, gewicht, belastingsklasse en design.

Basismateriaal garandeert kwaliteit

ACO polyesterbeton staat als basismateriaal garant voor gladde, niet-poreuze en aldus vloeistofdichte wanden en bodem. Een optimale doorstroming en bijgevolg een betere zelfreiniging in de gootlijn worden gewaarborgd. Vuildeeltjes hechten zich weinig of niet vast aan de bodem. Polyesterbeton is chemisch resistent en vorstbestendig. De gootstructuur met handige verankeringsprofielen is zeer stabiel en tegelijkertijd zeer licht opgebouwd. Twee goothoogten zijn beschikbaar, we spreken over 6 en 10 cm. Ze zijn beiden genormeerd voor belastingsklasse B 125 kN, al legt het gekozen rooster of opzetstuk de belastingsklasse vaak op A 15 kN. Dit is ideaal voor de meeste toepassingen rondom de woning. Enkel in combinatie met het gietijzeren rooster, al dan niet gepoederlakt, is de klasse B 125 kN. Voor toepassingen met zwaardere verkeerslasten moet een systeem uit het aanbod ‘functionele goten’ gekozen worden. De inbouw moet steeds volgens de regels van de kunst verlopen.

Onze inbouwdossiers brengen de inbouw van rooster- en sleufgoten in een tuin- of terrastoepassing in beeld. Voor de Type M inbouwvoorschriften van polyesterbetonnen afvoergoten met een belastingsklasse D 400 kN, E 600 kN of F 900 kN, steeds in relatie met de gekozen bestrating, verwijzen we naar de industriële hoofdstukken op onze website www.aco.be

100 % vloeistofdichte gootlijn

Een Euroline gootlijn kan perfect vloeistofdicht gelegd worden. Hoe doen we dit? Vooreerst door de uitsparing in de tand-groefverbinding tussen 2 gootelementen af te kitten. Voor een vloeistofdichte aansluiting met de riolering biedt het systeem, naast de traditionele aansluiting via een eindplaat met ingegoten uitloop, een groot voordeel, zijnde een gootelement met ingegoten PVC-buis. Dit principe waarborgt een snelle verticale verbinding met de riolering. Zo stapt Euroline af van een uit het gootelement te verwijderen voorvorming of knock-out en zodoende wordt de plaatsingstijd drastisch verminderd.

Een handige, uitneembare geurafsluiter/bladvanger kan nadien in de opening geplaatst worden. Bij de Euroline Discreet met toegangsluik is dit uitzonderlijk nog met knock-out. Waarom? Soms liggen er in één gootlijn meerdere elementen met zo’n toegangsluik. Bij elk luik legt men evenwel geen uitloop naar de riolering. Je verwijdert enkel de voorvorming waar nodig. Voor de ‘knock-out’ systemen, zo ook voor Gala-G100 bijvoorbeeld, bieden we de geurafsluiter/bladvanger optioneel dan weer in een 3-delige variant aan. Alvorens het gootelement met verwijderde voorvorming vast te zetten, moet de extra buitenste ring op de verticaal klaar zittende afvoerbuis gezet worden. En bij keuze voor Euroline met een rooster, net als bij het aanbod ‘functionele goten’, is er nog een alternatief naar aansluiting.

Dankzij de zandvanger met dichting bekom je een perfect vloeistofdichte, horizontale aansluiting met de rioleringsbuis. Deze opgesomde elementen geven Euroline meer kleur, want onderhoudsvriendelijk, vloeistofdicht en reukvast.

Euroline | Handige toebehoren voor een vloestofdichte gootlijn

Met de toebehoren bekom je een vloeistofdichte gootlijn. De geurafsluiter/bladvanger stopt, indien nodig, geuren uit de riolering makkelijk af en bladeren maken tegelijkertijd geen kans om de riolering te verstoppen. Deze toebehoren kunnen gebruikt worden voor de gehele Euroline familie, met keuze voor rooster of opzetstuk met sleuf. De aansluitingsmogelijkheden en het gebruik van de toebehoren worden nogmaals visueel weergegeven binnen het dossier ‘Inbouw | Roostergoten’.

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?