Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

Een aantal tips voor een trendy én klimaatbestendige tuin

Aco klimaatbestendige tuin header.jpg

Het klimaat verandert, daar zijn we het ondertussen allemaal over eens : tropische temperaturen afgewisseld met extreme regenbuien, daar stellen we ons gemakkelijk iets bij voor tegenwoordig. Ok, misschien zijn er inderdaad nog enkelen die het woord ‘klimaat’ niet meer kunnen aanhoren en dan zullen wellicht de volgende tips weinig zoden aan de dijk brengen. Maar voor de tuin en klimaat lovers onder jullie, geven we graag de volgende tips mee :

Aco verhardingen grind.jpg

 1. Waterdoorlatende verharding

  Leg je tuin niet vol tegels, geef de kans aan het regenwater om in te sijpelen in de grond. Een terras met tegels afgewisseld met grind is functioneel en esthetisch. Afwisselende texturen en materialen in je tuin ogen gewoon mooi.

 2. Meer groen

  Hoe meer groen, hoe beter dat het regenwater in je tuin kan weglopen. Ook bomen zijn ideaal hiervoor. Ze geven schaduw, helpen luchtvervuiling tegen te gaan (en dat doen hagen trouwens ook), én bovendien nemen ze regenwater op. En geef toe, het is toch gewoon ook gezellig en sfeervol om mooie bomen te hebben staan in je tuin. En als het even kan, plant je er 2 zodat je er gemakkelijk een hangmat tussen spant.

 3. Laat infiltreren

  Regenwater opvangen en langzaam laten infiltreren, dat is de boodschap. Zo voorkom je natte voeten terwijl het kostbare water gebruikt wordt voor de tuin, nuttig dus ! Het terras laten afhellen naar de tuin is de eenvoudigste en goedkoopste manier, maar niet altijd de beste keuze. Infiltratiekratten kunnen hiervoor een beter alternatief zijn. Zo kan je het water dat op terrassen, carports of tuinhuizen valt, afleiden naar de bodem. Deze kratten worden ondergronds ingebouwd en vangen een grote hoeveelheid water op, langzaam maar zeker wordt dit water weer afgegeven aan de omgeving. Minder waterplassen bovengronds en een gezonde waterbalans en bodemstructuur !

 4. Voorzie meer schaduw

  Aco bomen schaduw tuin.jpg

  Niet onbelangrijk, je tuin wordt minder heet door genoeg schaduw te voorzien. De bodem droogt minder gemakkelijk uit waardoor je minder moet sproeien.  

 5. Waterafvoer

  Zorg voor een optimale waterafvoer. Je laat het regenwater van het dak of het terras beter niet rechtstreeks afstromen op het gazon. De bodem kan dichtslaan waardoor wortels kunnen rotten en de grond zal op die manier geen zuurstof krijgen. Je legt best een  afvoergoot langs het terras. De afvoergoot kan perfect aangesloten worden aan het infiltratiesysteem.

 6.  

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?