Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

De trends over onze tuinen, laat je inspireren ...

Karolien Vanovertveld, productspecialiste bij ACO garden en douche volgt de trends steeds op de voet op. Wij vroegen haar wat volgens haar de huidige  trends zijn voor onze tuinen . Hieronder alvast haar bevindingen. 

Vakantie in eigen tuin

1. Vakantie in eigen tuin

We leven een vrij gejaagd leven. We werken fulltime, vinden hobby’s belangrijk én halen de gemiste tijd met onze kinderen, familie of vrienden in tijdens onze schaarse vrije dagen. Conclusie : er blijft bitterweinig tijd over voor huishoudelijke taken, of voor het onderhoud van onze tuin. Bovendien worden onze tuinen kleiner en worden we aangespoord om miliebewuster te leven en om minder ver te reizen. We kunnen het dus maar beter gezellig maken in onze tuin. Over het algemeen doen we niet al te ‘zot’, we vermijden schreeuwerige kleuren en verkiezen rustige tijdloze tinten: grijs, antraciet, aardekleuren en combineren deze met beplanting die contrasteren én weinig onderhoud vragen. 

Drempelloos wonen

2. Tuin als verlengde van je woning

We worden in het algemeen inventiever, we wonen kleiner én moeten dus slim omgaan met de ruimte die we hebben. We houden van grote glaspartijen én van dezelfde tegels binnen en buiten. We creëren effectief een outdoor living : van een hoge bartafel tot een knusse loungeset. Maar ook buiten koken is aan zijn opmars bezig, en dan denk ik niet alleen aan een BBQ, maar een echte buitenkeuken, zoals in de zuiderse landen. De connectie tussen binnen en buiten willen we uiteraard het liefst drempelloos, je tuin werkelijk als verlengde van je woning. Het is trouwens deze trend dat ons heeft doen nadenken over een innovatieve oplossingen voor onzichtbare en drempelloze afwatering tegen glaspartijen.

3. Ecologie 

Wateroverlast

Klimaatverandering, ook een woord dat de laatste jaren meer in de mond werd genomen, en terecht.  We krijgen steeds meer te maken met  wateroverlast in de tuin. Er valt meer regen in korte tijd waarbij ondergronden die moeilijk water doorlaten niet genoeg water infiltreren met als gevolg dat water blijft staan, rotting ontstaat bij planten en blijvende schade zichtbaar is op ons gazon. “Beter voorkomen dan genezen” !
We kunnen dit perfect preventief aanpakken, maar hoe ?

  1. Infiltratieblokken voor tijdelijke wateropvang 
  2. Verbeteren van de grondstructuur waardoor deze beter waterdoorlatend worden 
  3. Aanleggen van hemelwater afvoergoten
  4. Waterdoorlatende zones zoals grind  


4. Combineren van materialen

Combineren van materialen

Combineren van verschillende materialen, texturen en kleuren is nog steeds in ! Door contrasterende combinaties in je tuin aan te brengen creëer je een gevoel van levendigheid. De tijd van complete tuinen en opritten in blauwe steen of in klinkers van eenzelfde kleur is voorbij. In elk tuinconcept wordt er gespeeld met strakke tegels in diverse maten, de vrij ruwe kleiklinkers, ..., graspartijen en dolomiet. 

Tip !  Vergeet je grindstabilisatiemat niet bij het plaatsen van grind of dolomiet.

Vragen of informatie nodig ? Klik gerust op de knop hieronder !

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?