Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

De moderne tuin?

ACO de moderne tuin kamers

Een vlakke kamerstructuur met een dominerende waaier van grijstinten. 

De Belg geniet van het buitenleven. Bij de inrichting van de tuin is er bijgevolg veel oog voor design en gebruiksgemak. Er wordt gekozen voor tuinmeubilair en tuinattributen vervaardigd uit een mix van moderne materialen. Denk maar aan tuinstoelen en ligbanken in hardhout, inox en gecoat aluminium met daarbovenop kussens met een makkelijk afwasbare vezelstructuur. Ook totaal nieuwe producten en materialen komen naar voren, denk maar aan tuinhaarden of waterschalen in cortenstaal. Schanskorven garanderen onze privacy. Het mag iets kosten, in ruil vraagt men duurzaamheid en onderhoudsgemak. 

De zonet beschreven verhaallijn zet zich al in van bij de aanleg, zeg maar het grondwerk. De moderne tuin, zelfs al worden percelen kleiner, wordt ingericht in kamers met waterdoorlatende en waterondoorlatende oppervlakten. Dan spreken we van zones met gras, een oprit in grind met megategels, een zijterras in bankirai, een wandelpad met boomschors, een terras in granietsteen en een vaste voet rondom de woning met donkere kleiklinkers. Deze indeling waarborgt vooreerst een goed waterbeheer, want niet alles is overmatig verhard en er kan dus meer regenwater lokaal aan de oppervlakte infiltreren. Vanuit esthetisch oogpunt wordt dan weer de ééntonigheid doorbroken die de tuinen van de jaren ’80 en ’90 sterk kenmerkte, één type verharding massaal rondom de woning overgaand in een groot grasperk.  

ACO de moderne tuin kamers - Natural Grey rooster

ACO de moderne tuin kamers - Shadow Grey

Je kan dus gerust stellen dat het vandaag mooier en beter is, uitgekiend ... Fabrikanten brengen tegels, klinkers en stenen in tal van formaten en kleuren voor gecombineerd gebruik in eenzelfde tuin. Nieuwe productietechnieken brengen verrassende kleurschakeringen in een ruw of een glad oppervlak. Je kan wel zeggen dat grijstinten overheersen, vaak met een vrij naturel matte aanblik. Vanuit deze context brengt ACO vandaag de Euroline afvoergoot met Natural Grey en Shadow Grey roosters. 

Afvoergoten zijn al jaren een begrip dankzij het geboden kuisgemak of voor de opvang slagregens. En dat worden ze nog meer, zeker nu de architecturale meerwaarde van de moderne woning zich vertaalt in vervlakking. De living, of de binnen, gaat vandaag drempelloos over in de buiten. De functionaliteit van afvoergoten staat buiten kijf, maakt niet uit of de afvoer nu op de riolering of een infiltratiesysteem ligt. Regenwater mag niet binnenlopen. Dankzij de nieuwe roosters, duurzaam gecoat in een grijstint met een lichte of een iets meer donkere textuur, wordt elk terras nu nog mooier. Leg ze ook als stijlvol overgangselement tussen de diverse kamers in de tuin. Je kan kiezen voor uniformiteit door naar de kleurintensiteit van de omliggende verharding toe te werken, of doe andersom en leg juist een ander accent, lichter of donkerder! Ontdek hier de kleuren Natural Grey en Shadow Grey, in navolging van ons Euroline AntracietEuroline Harmony aanbod!

© Raphaël Van Overstraeten - ACO Passavant

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?