Slim omgaan met je regenwater rond het huis en in de tuin

Aanleg van een verharding rondom de woning

Droom je van een mooi terras en heb je nood aan een vaste voet rondom het huis? Wil je met dit lekker weertje meer van jouw tuin genieten? We helpen je een handje op weg - met tips en to do's - door de werkplunje aan te trekken en met een tuinaannemer op stap te gaan. De keuze van de klinker of de tegel is subjectief door jou te bepalen, maar de keuze voor een gootlijn, een afvoerputje onder het kraantje en een tegeldeksel bepaalt de functionaliteit, onderhoudsvriendelijkheid en esthetiek van jouw buitenomgeving.

Onder het kraantje 

Het kleine zijterras aan de achterdeur heeft een waterkraantje voor de kuistaken of voor het besproeien van de tuin. Uiterst praktisch is het dan als hier een afvoer wordt voorzien die voldoende breed is, zo kan je snel een emmer leeggieten en blijft overtollig water niet op de verharding staan. De bouwheer koos voor duurzaamheid met een vorstbestendige, polyesterbetonnen Gallo afvoerput met een inox lengtestaafrooster.

Een standaard klokputje uit PVC zou snel zijn kleur verliezen en brokkelt met de tijd af, wat zonde zou zijn naast de mooie Vietnamese hardsteen. Het lengtestaafrooster is niet alleen mooi, maar biedt ook ideale sleufbreedten die het water van de kraan zonder veel spatten opvangen en tegelijkertijd de binnenkant van de put goed afdekken. Rooster en waterslot zijn handig uitneembaar om, indien gewenst, een volledige afvoercapaciteit te bekomen.

De Gallo vloerafvoerput is makkelijk vast te zetten in de stabilisé die dienst doet als ondergrond voor de blauwe hardsteen. Door de funderingsplaat van de woning kan de Gallo hier niet op volledige hoogte ingebouwd worden. En de bovenkant moet nochtans, samen met de tegels, net onder de waterkeringslijn van de woning komen om opstijgend vocht in de muren te voorkomen. Met een betonnen slijpschijf wordt het lichaam simpel enkele centimeters ingekort, zonder het opvangvolume te beperken.

Wel erop letten dat het inox frame, waarin het rooster ligt, nog past op het conisch gevormde lichaam. Met een kunststof buis van 110 mm wordt de afvoerput aangesloten op de ondergrondse rioleringsbuizen.

Inspectie-, water- en septische putten wegwerken en snel toegankelijk houden 

De rioleringsbuizen komen samen in een inspectieput die steeds toegankelijk moet blijven. Toch zou het leuk zijn het geschranste tegelpatroon erboven verder door te kunnen leggen. Dit kan perfect met het aluminium Alucover tegeldeksel, voor wie kiest voor klinkers wordt een diepere variant aangeboden. Onze blauwe steen van 20 cm op 20 cm en 2,5 cm dikte legt men mooi in het uitneembaar deksel, dat tevens gevuld is met stabilisé en waarop een vloeibare mortel wordt gegoten om de stenen vast te leggen. Om de stabiliteit van het deksel te garanderen, al is deze reeds hoog door de productie in krimpverbinding in plaats van gelast, ligt er een wapeningsnet in.

De stabilisé in het deksel, die minder dik is dan de 20 cm die we elders hanteren, gaat zich hieraan ook stevig vasthechten. Best laat men het wapeningsnet vooraf oxideren, of een beetje roesten zoals dat in de volksmond heet, des te beter zal de aanhechting zijn.

Alle stenen worden vooraf mooi uitgelijnd en desnoods ingekort om het geschranste tegelpatroon te volgen. Van de stenen in de hoeken verwijdert men een klein vierkant, dat men laat aansluiten op de nokken. Hier bevinden zich de bouten die het deksel vastdraaien in het onderliggende raamkader. Eenmaal alles goed uitgehard, neem zo’n 3 weken vooraleer je de verharding ook met volle water mag gaan kuisen, kunnen ze verwijderd worden en kan het deksel een eerste keer uitgenomen worden.

Dit gebeurt via speciale hefsleutels die het deksel als het ware automatisch gaan oplichten. Dat er een beetje uitgeharde voegmortel tussen de randen van deksel en raamkader zit, mag geen probleem vormen. Bovendien is die rand zo haarfijn en zit er in de Alucover nog een speciale stofrand die het diep doordringen van voegmortel bij plaatsing en van gewoon stof na jarenlang gebruik tegengaat. Het tegeldeksel mag dus gewoon mee opgevoegd worden met de elastische mortel die men voor heel de buitenverharding gebruikt. Een kleine tip nog, als je na plaatsing echt niks uit de randen wilt kuisen, kleef ze dan bovenaan even af met een stukje tape. Maar in principe is dit niet nodig. Dankzij plastic dopjes blijft de kop van de bouten op zijn beurt gevrijwaard van mortel en ook nadien voorkomen ze dat er zich vuil en stof in verzamelt. Zo zie je maar hoe discreet en snel toegankelijk een inspectieput kan uitgewerkt worden met een tegeldeksel van 30 cm bij 30 cm en een vrije opening van 20 cm bij 20 cm. Natuurlijk zijn ook andere maten beschikbaar: rechthoekige en vierkante modellen tot 1 m bij 1 m opening.

Ze kunnen zelfs aangewend worden in de oprit waar personenwagens stapvoets rijden en hebben dus een goede belastingsklasse. In de oprit van deze woning is er geen nodig, maar we gaan wel nog een deksel van 20 cm groter integreren in de bovenbouw van de septische put. Die ligt iets verder en zo verdwijnt de betonnen dal die een doorn in het oog is. Gevaar voor geurhinder is er niet, want het tegeldeksel is voorzien van een dubbele dichtingsring. Weldra kunnen we gaan genieten van dit zijterras dat in de avond van de nodige zon wordt voorzien.

Afvoergoten met meerdere functies 

In zuidelijke richting ligt het grootste terras als link tussen de woonruimte en de tuin. Ook hier wordt dezelfde blauwe steen gebruikt. Maar zo'n oppervlakte, al is het maar 21 m², kan een beetje eentonig lijken. Om dit te doorbreken hoef je geen verschillende tegelsoorten of -groottes te gebruiken. Zo geeft de boorsteen van 5 cm, die doorloopt in de wandelpaden rondom het huis, al enige meerwaarde.

Maar de bouwheer en de aannemer hebben nog een idee. 4 m Euroline afvoergoten met inox lengtestaafrooster, met het uitzicht en dezelfde voordelen als het rooster van onze afvoerput onder het kraantje, wordt centraal in het 6 m brede terras gelegd. Links en rechts één meter weglaten vonden ze mooier dan de hele breedte van goten te voorzien. De gootjes maken ook de scheiding niet tussen het terras en het met grasmatten aangelegde gazon, er ligt nog een tegel en een boordsteen achter voor een mooier resultaat.

De gootjes worden, net als de andere producten, goed vastgelegd in de stabilisé op een hoogte dat de roosters enkele millimeters lager komen te liggen. Zodoende kan al het kuis- en hemelwater snel en zonder plasvorming in het gootje lopen. Leg de stenen sowieso in lichte helling naar de gootlijn toe. We hoeven je niet meer te vertellen dat het kuisen van het terras met borstel en aftrekker zo kinderspel wordt. Vanuit onze esthetische invalshoek zouden we bijna de basisfunctie van de afvoergootjes vergeten te vermelden. Met een roosterhaak zijn de roosters ook snel uitneembaar voor reiniging.

Zo kijken we binnenin de gootlijn die voorzien is van een V-profiel voor de snelle doorstroming van vervuild water. De meterelementen zijn met tand en groef perfect tegen elkaar gelegd. De uitsparing tussen de gootnaden is stofvrij gemaakt en nadien opgespoten met een voegmassa die ongeveer dezelfde kleur heeft als het polyesterbeton van de goten. Zo krijgen we een volledig vloeistofdichte gootlijn die uitmondt in een verticaal aangesloten rioleringsbuis. Zorg ervoor dat ook dit ondergronds buizenstelsel voldoende helling heeft voor een efficiënte waterafvoer. Ook de aansluiting tussen de eindplaatjes en de goten is waterdicht afgekit.

Nog een hint: De hoogte van de eindplaatjes is op dikte van de blauwe steen ingekort met de slijpschijf. Zo laat men de tegel boven de eindplaat mooi aansluiten op het rooster en wordt het terrasoppervlak niet ontsierd door de bruine oprand van de eindplaat. De roosters terugplaatsen en men kan stilaan van de buitenverharding gaan genieten. En … de bouwheer verkoos deze roostertypes, maar er zijn natuurlijk andere designs beschikbaar die perfect aansluiten bij de door jou gekozen verharding. Laat de stoelen, tafels en zonneschermen nu maar aanrukken. Genieten zonder onderhoud!

Vragen?

Vragen?

Waar ACO House & Garden producten kopen?